2020-12-31 Nachtvlinders te Norg

Nachtvlinders te Norg (Drenthe)

31 december 2020, door Violet Middelman

 

Eigenlijk zouden we dit jaar naar de Auvergne in Frankrijk gaan, maar door corona is dit met een jaar uitgesteld. Omdat we toch wel op vakantie wilden moesten we op zoek naar een mooi vakantiehuisje in Nederland. Na lang speuren op internet kwamen we uit bij een vakantiehuisje in Norg.

 

Een huisje met een heideveldje als tuin, midden in het bos, buren op zo’n 300 meter afstand. Perfect!

Hier zouden we mooi nachtvlinders kunnen gaan inventariseren, en sowieso is Drenthe een prachtig gebied om te verkennen.


De vakantiewoning (foto Remco Vos)

 

Op vrijdag 26 juni kwamen we met ruim 33 graden aan bij het vakantiehuisje. Het uitladen van de spullen was wel even zweten, maar daarna konden we lekker bijkomen in de schaduw op het terras.

De eerste soort nachtvlinder was al snel gescoord, de mijnen van de Paardenkastanjemineermot waren volop aanwezig.

Het zou waarschijnlijk een goede avond worden om nachtvlinders te lokken, dus we zetten onze stellage op. We moesten even improviseren omdat we het laken niet makkelijk in het terrein konden opzetten. Echter bij het overdekte terras van het huisje konden we wel een mooie opstelling plaatsen. De vlinderval (insect-vriendelijk) zetten we bij het andere terras bij de kastanjeboom.


Mijnen van de Paardenkastanjemineermot - Cameraria ohridella (foto Remco Vos)

 

Het werd inderdaad een zwoele avond en de nachtvlinders tierden welig, zowel op het laken als in de lichtval. Vlindervriend Tymo kwam ook gezellig langs, tussen de vlinders door konden we lekker bijkletsen en uit de vele vlinders op het laken pikte hij er een zeer leuke soort uit, de Kleine tijmlichtmot.


Kleine tijmlichtmot - Delplanqueia dilutella (foto Remco Vos)

 

Op deze avond hadden we aan de voorkant van het huisje een laken + lamp en aan de achterkant een lichtval staan. Uiteindelijk kregen we zo’n 175 soorten op licht, niet slecht!

Hieronder wat mooie soorten.


Frambozenpalpmot - Argolamprotes micella (foto Remco Vos)



Vuursteenvlinder - Habrosyne pyritoides (foto Remco Vos)



Oosterse schone - Eratophyes amasiella (foto Remco Vos)

Schijnnonvlinder - Panthea coenobita (foto Remco Vos)

Vliervlinder - Ourapteryx sambucaria (foto Remco Vos)



Geelbandlangsprietmot - Nemophora degeerella (foto Remco Vos)

 

De rest van de vakantie werden de weersomstandigheden steeds wat minder, koelere dagen en nachten, steeds wat meer regen, maar het mocht de pret niet drukken.

Tussen de buien door konden we lekker op pad in de omgeving, en ’s avonds konden we over het algemeen gewoon het laken en/of de val gebruiken. Ook hadden we smeer meegenomen zodat we op de bomen langs het pad nachtvlinders konden lokken.

Naast heel veel Huismoeders, op 1 avond telden we 233 (!) exemplaren en kregen we een onverwachte gast op het smeer, een dikke muis!


Muis op smeer (foto Remco Vos)

 

Ook waren er prachtige loopkevers, behoorlijk forse dames/heren, de Lederloopkever. Dit is de grootste loopkever die in Nederland voorkomt. We vonden een dood exemplaar en op meerdere avonden zat er één op het smeer. Naast deze soort hadden we ook nog andere loopkevers op ons laken, smeer of ‘gewoon’ overdag, zoals de Tuinschallebijter (Carabus nemoralis) en Korrelschallebijter (Carabus problematicus).


Lederloopkever - Carabus coriaceus (foto Remco Vos)

 

In de tuin zelf viel overdag ook nog wel e.e.a. te ontdekken. Zo zag Tymo op de onderkant van de blaadjes van kamperfoelie rupsjes van de Glasvleugelpijlstaart. Door te letten op de vraatsporen in de bladeren zou je in de juiste tijd van het jaar de rupsjes kunnen vinden. Wat zijn dat toch leuke rupsjes, met hun pijlstaartje.


Glasvleugelpijlstaart - Hemaris fuciformis (foto Remco Vos)

 

Slakkenaaskevertjes liepen ook gezellig over het terras. Meer van die kevertjes gezien dan slakken. We zagen nog wat meer soorten kevers in de buurt van het huisje, zoals de Bonte ribbelboktor (Rhagium bifasciatum), Veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus) en Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata).


Slakkenaaskever - Phosphuga atrata (foto Remco Vos)

 

Op de Amerikaanse vogelkers zagen we de rups van een Psi-uil zitten. Later op de dag bleek dat de rups flink van de bladeren had gegeten, dus weer een soort die deze exotische plant probeert aan te pakken.


Psi-uil - Acronicta psi (foto Violet Middelman)

 

Hoeveel we ook van de natuur houden, er bleken wespen onder het dak van het huisje te wonen. En die waren niet zo gesteld op onze aanwezigheid. Er zijn altijd 2 kanten in zo’n strijd, maar eerlijk, wij vielen ze echt niet lastig, maar andersom wel. We mochten eigenlijk niet meer van ze langs de ene kant van het huisje lopen, en ook op het terras en in het huisje vielen ze ons lastig.

Na overleg met de eigenaar van het huisje zijn er 4 grote nesten verwijderd, dat waren heel veel boze wespen! Sorry jongens, we hadden liever vreedzaam één en ander opgelost, maar dit was geen doen, laat staan over een paar weken.

 

Goed, dat was dus wat minder gezellig, maar we waren echt onder de indruk hoeveel wespen er onder het dak bleken te zitten. Bijzonder hoe weinig de mens meestal ziet. Het zijn flarden. De meeste mensen zien ook vrijwel nooit nachtvlinders, of zijn zich er niet van bewust. Of vleermuizen, Lederloopkevers, enz. enz.

Ook wij zullen maar een fractie zien van alles wat er in onze directe omgeving leeft. Gericht speuren en lokken levert veel op, maar ook dan mis je nog steeds heel veel soorten. Camouflage is ook zo’n ding, neem deze Grote groene sabelsprinkhaan, tussen de groene blaadjes van de Lathyrus valt ie echt niet op, hoe groot ie dan ook is. Het is alleen zo’n sukkel die niet volledig op zijn camouflage vertrouwt en van plek verplaatst als ie zich bekeken waant. Tja, dan val je dus ineens wel op.... (NIET IN NORG)


Grote groene sabelsprinkhaan - Tettigonia viridissima (foto Violet Middelman)

 

Al met al hebben we heel wat leuke beestjes voorbij zien komen. In deze twee weken hebben we bij het huisje en de nabije omgeving 290 soorten nachtvlinders Zeker niet slecht voor 1 locatie in 2 weken tijd!

 

Omdat ze zo mooi zijn nog enkele foto’s van een aantal nachtvlinders die we er zagen.


Lindeknotsvlinder - Plagodis dolabraria (foto Remco Vos)

Jota-uil - Autographa jota (foto Remco Vos)

Grijze spitskopmot - Ypsolopha horridella (foto Remco Vos)



Geraadpleegde bronnen o.a.

 

http://www.microvlinders.nl/

 

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders

 

http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl