2019-01-20 Speuren naar de eitjes van de Sleedoornpage in Soest

Speuren naar de eitjes van de Sleedoornpage in Soest

20 januari 2019, door Violet Middelman


Het was weer tijd voor de jaarlijkse zoektocht naar de eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae) in Soest. Omdat we vorig jaar zo veel eitjes hadden gevonden (zo’n 350 in totaal) hoopten we dit jaar op net zoveel of nog meer eitjes.

Maar met de enorm lange, droge en warme zomer van 2018 was het de vraag hoe dit voor o.a. de Sleedoornpage uit gepakt zou hebben.


Op zaterdag 12 januari stond onze eerste zoekdag gepland op de noordelijke Eng. Het was droog toen we om iets voor 10:00 uur aankwamen, maar op het moment dat we naar de eitjes gingen zoeken begon het langzaam maar gestaag te regenen. En dat hield ook niet meer op, het varieerde zeg maar van motregen tot echt regen. Takkeweer... Met zo’n 7 graden was het niet koud, maar die regen...

De eitjes waren moeilijk te vinden door de regendruppels, ze vielen amper op.


Sleedoornpage-eitje met regendruppel (foto Remco Vos)


We waren met een flinke groep van 18 mensen en hadden we na 1 uur zoeken ‘maar liefst’ 15 eitjes gevonden. Hoogste tijd voor warme chocolademelk en een lekkere koek om weer een beetje moed te krijgen.


Chocolademelk pauze (foto Remco Vos)


Vol hernieuwde en positieve zin speurden we verder in de regen. Het begon steeds harder te regenen en om 12:00 uur hadden we er nog maar 3 eitjes bij gevonden. Heel jammer en demotiverend. Dan maar iets eerder naar de lunch-locatie bij Corry, aan de Wieksloterweg. We werden ontvangen in een heerlijk warm huis met voor iedereen een bak snert of vegetarische bonensoep. Iedereen kwam weer een beetje bij, en tijdens de pauze was er vanuit het behagelijke huis genoeg aan vogels te zien in de tuin. Zoals heel veel kool- en pimpelmezen, glanskoppen, boomklevers, vinken, spreeuwen, grote bonte specht, heggenmus en roodborst.


Lunchpauze - die vogeltjes in de tuin waren wel heel interessant (foto Remco Vos)


Na de pauze gingen we met een gereduceerd groepje verder met zoeken. We hadden minder regen dan ’s ochtends, maar echt lekker was het nog steeds niet. Uiteindelijk vonden we er nog 19 eitjes bij, waarmee het totaal voor de dag op 37 eitjes kwam. Het voelde iets teleurstellend na de 148 eitjes die we er vorig jaar hadden gevonden... Maar, we zouden na een week nogmaals gaan zoeken, dus misschien konden we het aantal dan nog wat opkrikken.


Speuren naar eitjes (foto Remco Vos)


Op zondag 13 januari gingen we zoeken bij het sleedoornstruweel in de middenberm van de doorgaande weg van Soest. Iedereen had een veiligheidshesje aan en van de gemeente hadden we een aantal pionnen te leen zodat het voor de automobilisten duidelijk zichtbaar was dat ze vaart moesten minderen. De afgelopen nacht en vroege ochtend was de regen met bakken uit de lucht gekomen, maar toen we rond 10:00 uur startten was het gelukkig een stuk beter. Er viel nog wel regen, maar niet zo heel erg. Toch maakten de regendruppels en natte takken het zoeken niet makkelijker.


Zoeken langs de doorgaande weg (foto Remco Vos)


De lunchpauze was ook nu weer bij Corry, lekker de houtkachel aan om op te drogen en een soepie om de krachten aan te vullen.


Net als gisteren gingen we ’s middags door met zoeken, en uiteindelijk kwamen we op een eindstand van 40 eitjes. Niet verkeerd, maar toch een stuk minder dan vorig jaar.


4 eitjes van de Sleedoornpage (foto Violet Middelman)


Zaterdag 19 januari, dag 3 van de zoektocht.

Vandaag geen regen, maar volop zonneschijn en temperaturen rond het vriespunt. Echt koude-tenen-weer. Frisjes dus, maar een stuk gezelliger weer dan het weekeind ervoor!

We speurden op dezelfde plek als waar we een week eerder hadden gezocht. Het aantal van 37 eitjes daar moest omhoog kunnen, zeker zonder regen. De enige storende factor was de rijp op een aantal takken en struiken, maar het meeste was goed te doen. In korte tijd hadden we al meer eitjes gevonden dan wat we vorige week het eerste deel van de ochtend hadden gevonden. Dus ook op de takken waar we toen al hadden gezocht. Zo veel verschil kan wel of geen regen dus uitmaken.


Zoeken (foto Violet Middelman)


Naast de mensen die aan het zoeken waren naar eitjes waren er ook een aantal mensen die zich wilden storten op het snoeien van bramen die het sleedoornstruweel overwoekerden. Na een stief uurtje hadden ze al 2 flinke hopen bramentakken verwijderd. Niet iedereen kwam ongeschonden uit de strijd met deze stekelige rakkers, bloed stroomde over oren, neuzen en voorhoofden, maar er werd niet geklaagd. Bikkels!!!

Na ruim een uur zoeken naar eitjes en stoeien met de bramen was het weer tijd voor de hoognodige chocolademelk met koek. Even bijkomen.


Pauze (foto Violet MIddelman)


De chocolademelk warmde ons een beetje op en was zeer welkom. We konden er weer voor een uurtje tegen aan. We vonden tot aan de pauze met de soep er nog 32 eitjes bij.

De mensen die aan het snoeien waren geweest hadden zich goed warm gewerkt, de mensen die eitjes hadden gezocht waren deels verkleumd.

Hoogste tijd voor soep in een heerlijk warm huis (met heel veel vogels in de tuin).


Lunch en vogels kijken (foto Violet Middelman)


Na de lunch gingen we weer terug naar de locatie, alwaar we uiteindelijk nog 27 eitjes vonden, wat het totaal aantal gevonden eitjes voor de dag op 59 bracht.

Na 2 dagen speuren hadden we 96 eitjes gevonden. Niet verkeerd!


Zondag 20 januari 2019


Wederom een koude dag, nachtvorst zo’n 6 graden, brrrr. Wel heerlijk zonnig!

Vandaag bezochten we de volkstuintjes op de Zuiderlijke Eng. Rondom de volkstuintjes is een mooi struweel waar ook sleedoornstruiken staan. Soms een beetje kruip-door-sluip-door tussen rozen, bramen en meidoorns door, maar we zagen sleedoornstruiken en vonden daar ook eitjes op. Na 2 uur zoeken hadden we de sleedoornstruiken wel gehad en kwamen we op een totaal van 18 eitjes. Had slechter gekund. Had ook beter gekund. Maar al met al zijn we tevreden.


Gebied op de Zuidelijke Eng (foto Remco Vos)


Vandaag voor lunch geen soep, maar een patatje en tosti, ook prima. Na de lunch gingen Remco en ik terug naar de vaste locatie op de Eng en vonden vrij snel 2 eitjes die tijdens de 2 eerdere zoektochten nog niet waren gevonden.

Bijna 100 eitjes, nog 2 te gaan, puur voor de ‘eer’.


We hadden om 14:00 uur nog een afspraak staan met iemand die zich ook met de Sleedoornpage wil bezig houden. Tijdens deze veldafspraak vonden we nog 3 eitjes, waarmee het totaal aantal eitjes op de ‘vaste’ locatie op de Eng op 101 is uitgekomen.


Eitje, als je goed kijkt zie je er 3! (foto Remco Vos)


Met z’n drietjes gingen we nog even naar de volkstuintjes op de Zuidelijke Eng en vonden nog 2 eitjes die we eerder die ochtend hadden gemist. Daarmee kwamen we op 20 eitjes totaal voor dat kleine stukje, mogen we ook niet over klagen.


gebied/zoeken (foto Violet Middelman)


We liepen over de Eng richting Soest-Zuid om halverwege te zoeken naar eitjes bij iemand die in eigen tuin sleedoornstruiken heeft staan. We hebben daar al een aantal jaar naar eitjes gezocht, tot op heden helaas zonder resultaat. Vorig jaar hebben we een paar eitjes getransplanteerd naar de struiken in die tuin in de hoop de Sleedoornpage een handje te helpen in de verspreiding.

Het lijkt gewerkt te hebben, want vandaag vonden we daar 3 eitjes van de Sleedoornpage. Weer een stapsteen erbij om de zeldzame soort te helpen om zijn/haar leefgebied uit te breiden.


Tot nu toe totaal aantal gevonden eitjes van de Sleedoornpage : 165