2017-01-01 Sleedoornpage

Sleedoornpage, eindelijk gevonden op een langverwachte locatie

door Remco Vos


In de middenberm van een doorgaande weg in Soest staan al lange tijd veel sleedoornstruiken, maar het bewijs van een populatie van de Sleedoornpage (Thecla betulae) op die locatie hadden we nog steeds niet. De afgelopen jaren hadden we enkele malen de middenberm al afgespeurd naar eitjes. Maar niets gevonden, tot 1e kerstdag 2016.

 

Enkele jaren geleden waren langs het fietspad spontaan struiken opgekomen. We hadden dit gemeld aan de Gemeente en die hebben de struiken toen laten staan. Tijdens het onderhoud (maaien, snoeien etc) wordt daar goed rekening mee gehouden. Op 1e kerstdag liep ik (Remco) van ons huis naar het huis van mijn schoonmoeder om kerst met de familie te gaan vieren. Toen kwam ik bij die struiken langs het fietspad en ik kon het niet laten om toch even een blik te werpen op enkele takken, en op één van de eerste takken die ik bekeek zat een eitje!! Dit was toch wel een geluksmomentje.


Het eerst gevonden ei van de Sleedoornpage - Thecla betulae (Foto: Remco Vos (met mobiele telefoon genomen)


Het afspeuren van deze struiken is lastig omdat het een drukke doorgaande weg is, waar je voor je eigen en andermans veiligheid voorzichtig moet zijn. Dus de afgelopen jaren hadden we op vroege zondagochtenden gehuld in een veiligheidshesje de struiken al eens bekeken, maar helaas nog niets kunnen vinden. Maar de vondst van dat ene eitje bracht hoop op meer.


De doorgaande weg in Soest (Foto: Remco Vos)


Dus op Nieuwjaarsdag (1 januari 2017) weer een poging gewaagd. Om iets na 10 uur was ik ter plaatse. Ik had gehoopt er eerder te zijn, maar ik werd niet eerder wakker dan 9.30 uur. Binnen 5 minuten had ik het eerste eitje gevonden, maar omdat het best wel koud was heb ik ongeveer een uur gezocht en heb ongeveer 1/3e van de strook bekeken en uiteindelijk heb ik 11 eitjes gevonden. Ook nog een tweede eitje op de plek langs het fietspad. Een prachtig resultaat om het jaar mee te beginnen.


Eitje Sleedoornpage - Thecla betulae (Foto: Remco Vos)


Op zondag 8 januari heb ik wederom een gedeelte van de strook bekeken en heb ik 25 eitjes gevonden. Op sommige stukken soms zo’n 5 eitjes op enkele takken bij elkaar. Maar het mooie is dat de eitjes verspreid over de hele strook zitten.


Binnenkort hoop ik (op weer een rustig moment) het resterende deel van de strook af te kunnen speuren en nog meer eitjes te kunnen vinden. Tussen deze eitjes en het eerder gevonden eitje is nog meer dan 100 meter strook af te speuren, dus er zouden nog wel wat eitjes te vinden moeten zijn.


Edit: Het laatste deel is op 21 januari gecontroleerd op aanweizge eitjes en toen heb ik er nog 28 gevonden. Op 15 februari hebben er snoeiwerkzaamheden plaatsgevonden waarbij er nog eens 13 eitjes op de gesnoeide struiken gevonden zijn, deze eitjes hebben we 'getransplanteerd' naar andere struiken, zodat de eitjes alsnog een kans hebben.


In totaal dus op deze 'nieuwe' locatie 69 eitjes gevonden.


Imago Sleedoornpage - Thecla betulae (Foto: Remco Vos)