2017-03-11 Een avondje smeren

Een avondje smeren en een bezoekje van de politie

door Remco Vos


Deze avond eindelijk tijd gevonden om wat bomen te gaan besmeren en te bespuiten om nachtvlinders aan te trekken. Het was er op eerdere momenten nog niet van gekomen en nu de zon weer wat later ondergaat komt dat op de een of andere manier beter uit.

 

Zo rond half zeven was ik begonnen met het besmeren van een rij bomen en kwam net terug bij de auto om de pot met smeer om te wisselen voor de spuitbus met wijnmengsel toen er 2 motoragenten aan gereden kwamen die stopten. Een van de agenten begon zijn zin: 'We zijn zojuist gebeld dat er...' O nee hè, dacht ik krijgen we dat weer; enkele buurtbewoners zien aan het eind van de avond in het bos een man met een kwast en een pot de bomen langs gaan, wat zal die aan het doen zijn? Bijna nooit is er iemand die dat dan vraagt. Maar wat kunnen ze me maken, boswachter is ingelicht via whatsapp, bericht terug ontvangen. Vergunning van vorig jaar bij me, de nieuwe hebben we nog niet binnen. Maar dat moet geen probleem zijn, toch...


Bosbesuil  - Conistra vaccinii (Foto: Remco Vos)


De agent maakte zijn zin af:'...geweerschoten waren gehoord in de buurt.' En of ik wat gehoord had en uit welke richting het kwam. Oké, ze kwamen dus niet voor mij, ik kon ze eigenlijk weinig vertellen wel dat ik wat gehoord had. Ik heb wel even uitgelegd wat ik aan het doen was, wat ik op de bomen smeer,  en dat de boswachter op de hoogte was. Hij begreep meteen die penetrante geur die er hing. ;-)


Gewone spikkelspanner - Ectropis crepuscularia (Foto: Remco Vos)


Daarna snel de andere rij bomen bespoten met het wijnmengel en de schemering begon in te vallen, tijd voor vlinders. Maar eerst heb ik nog even genoten van een ree die zo'n beetje zijn vaste plek in een bepaald landje lijkt te hebben. Maar ditmaal was het niet een reetje, een tweede was als een malle rondjes aan het rennen om de ander. Geweldig om te zien!! En dit werd nog mooier doordat er ineens twee kleintjes uit het gras opdoken die met hun ouders het bos indoken om zich te verschuilen, blijkbaar had ik ze toch verstoord.


Kleine voorjaarsuil - Orthesia cruda (Foto: Remco Vos)


Het was een enerverende avond, gedurende de avond nog wel wat knallen gehoord, maar niet heel dichtbij gelukkig..


Qua nachtvlinders had ik meer verwacht, maar het begin is er. De komende dagen nog maar even langsgaan om te checken.


Er kwamen 4 soorten nachtvlinders op het smeer af, 20x Bosbesuil (Conistra vaccinii), 27x Wachtervlinder (Eupsilia transversa), 1x Gewone spikkelspanner (Ectropis crepuscularia) en 1x Kleine voorjaarsuil (Orthesia cruda).

Wachtervlinder  - Eupsilia transversa (Foto : Remco Vos)