2023-12-31 Stompert, een jaartje in nachtvlindervlucht

Stompert 2023, een jaartje in nachtvlindervlucht

31 december 2023, door Violet Middelman & Remco Vos

 

De Stompert is een van ‘onze’ vaste gebieden waar wij, met vergunning, al meerdere jaren inventarisaties uitvoeren voor dag- en nachtvlinders. Het afwisselende gebied met de zandpaden over de droge heidevelden en de eikenstubbenbossen zorgen voor een mooie variatie van het gebied en ook in soorten. Wat zou 2023 voor soorten brengen?


Een mooie soort om als rups te vinden is de grauwe borstel. Ze leven op de struikheide en zijn door hun opvallende uiterlijk en kleuren vaak redelijk eenvoudig te vinden. Op 2 en 30 april vonden wij meerdere rupsen op de heide, en op 15 juli kwam er een imago op het licht af.

Naast deze rupsen vonden wij die dagen ook veel rupsjes/kokertjes van de gestreepte heidekokermot (Coleophora pyrrhulipennella), en rupsen van de late heide-uil (Xestia agathina), de hageheld (Lasiocampa quercus) en de granietuil (Lycophotia porphyrea). Altijd weer heerlijk als het voorjaar is begonnen en steeds meer soorten zich laten zien.


Rups grauwe borstel - Dicallomera fascelina (foto Remco Vos)

 

Imago grauwe borstel - Dicallomera fascelina (foto Remco Vos)

 

Net na onze vakantie in Frankrijk gingen we bijna direct weer een avond op de Stompert staan met ons laken, het zijn immers toch zo’n beetje de hoogtijdagen van het jaar qua aantallen nachtvlinders. Een vrij kleine macronachtvlinder die vrij algemeen voorkomt op de heide gebieden aan de kust en op de zandgronden in het binnenland. Qua formaat zijn de meeste ‘micro’vlinders groter dan deze ‘macro’vlinder.


Gemarmerd heide-uiltje - Elaphria venustula (foto Remco Vos)


Deze avond zagen wij ook een mooie vedermot, de streepzaadvedermot. Op de voormalige vliegbasis Soesterberg hadden wij deze soort al meerdere malen gezien, maar dit was de eerste keer op de Stompert. Het is een zeldzame soort, dus altijd weer mooi om te zien dat deze niet maar op één locatie in onze omgeving zit.

 

Streepzaadvedermot - Oxyptilus distans (foto Remco Vos)

 

Een trekvlinder die steeds vaker in Nederland gezien wordt is de levervlekmot. Deze soort kwam  op 18 augustus op ons laken zitten. Dit was pas de derde maal dat we deze soort zagen en dit was de eerste keer op de Stompert.

  

Levervlekmot - Ancylosis oblitella (foto Remco Vos)

 

Andere soorten die op 18 augustus op ons laken kwamen waren enkele soorten spitskopmotten. Dit is een kleine familie van 14, in Nederland voorkomende, soorten microvlinders. De naam komt omdat van de meeste soorten de palpen vooruit gericht zijn en ze hierdoor een spits ogende kop hebben.

Deze avond zagen we de bonte en de gelijnde spitskopmot, beide geen nieuwe soorten voor het gebied, maar soorten die we vaker zien op de Stompert. De rupsen van de bonte spitskopmot leven o.a. op kamperfoelie, dat we die soort hier zien in dan ook niet zo verwonderlijk omdat die op enkele tientallen meters van het laken staat. De imago zijn opvallend kastanjebruin met een witte bovenzijde van de vleugels.

 

Bonte spitskopmot - Ypsolopha dentella (foto Remco Vos)

 

De andere soort die we deze avond zagen was de gelijnde spitskopmot, ook dit is een vrij opvallende vlinder, vrij fors van formaat (in ieder geval voor deze soorten), met opvallende lijnen over de vleugels en vaak ook forse opstaande schubben. De soort is gebonden aan meidoorn en prunus-soorten, en ook meidoorn is in de omgeving waar we met het laken staan goed te vinden, dus ook voor deze soort ergens wel logisch dat we deze hier treffen.

 

Gelijnde spitskopmot - Ypsolopha scabrella (foto Remco Vos)

 

In 2023 hebben we 253 soorten nachtvlinders gezien op de Stompert. In de afgelopen jaren, vanaf 2009 sinds we in dit gebied inventariseren, hebben we hier inmiddels ongeveer 30 soorten gezien en het afgelopen jaar zagen we weer zo’n 645 soorten die we hiervoor nog niet eerder gezien hadden in dit gebied.

 

We danken Rijkvastgoedbedrijf voor het verstrekken van de vergunning zodat we deze inventarisaties in het gebied konden doen.


En in de categorie 'vreemde beestjes' die we op de Stompert gezien hebben, een vlieg genaamd, roestbruine kromlijf.

 

Roestbruine kromlijf - Sicus ferrugineus (Foto Remco Vos)


Geraadpleegde bronnen o.a.


http://www.microvlinders.nl/


https://www.vlinderstichting.nl/vlinders


http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl