2019-08-30 Grijs en bruin op het Vitens-terrein

Grijs en bruin op het Vitens-terrein

30 augustus 2019, door Violet Middelman & Remco Vos

 

Op vrijdagavond 30 augustus gingen we samen met Henk Hunneman naar het Vitens-terrein bij Soestduinen. Het was, na een wat mistig begin, een heerlijk zonnige dag met een middagtemperatuur van zo’n 23 graden. Gewoon lekker voor eind augustus. Dus goed nachtvlinderweer, zou je denken…

Maar toen wij beiden onze lakens aan het opzetten waren kwam er ineens mist opzetten, dat is niet echt iets wat je wilt hebben op zo’n avond.


Laken Henk (Foto Violet Middelman)

 

De temperatuur was in rap tempo gedaald van boven de 20 naar iets onder de 15 graden. De luchtvochtigheid  was gestegen van 50% naar ongeveer 95% en de windrichting was gedraaid van zuidwesten naar zuidoosten. De omstandigheden waren dus ineens heel anders dan iets voor 20.00 uur. Op dat moment waren we ons daar niet zo van bewust en rond 21.00 uur gingen de lampen aan. Gelukkig kwamen er al wel wat vlinders op het licht af, maar het kwam niet echt los.

Lamp Violet & Remco (Foto Remco Vos)

 

Rond 22.00 uur was de temperatuur, volgens onze thermometer, gedaald tot ongeveer 10,5 graden. Het werd er dus niet beter op, maar gelukkig kwamen er nog steeds wel wat vlinders op de lakens af. Een soort die wel eens op licht afkomt, maar niet vaak is het Rood weeskind - Catocala nupta. Die hadden we dit jaar nog niet veel gezien.


Rood weeskind - Catocala nupta (foto Remco Vos)

 

Op het laken van Henk was een bladroller gaan zitten die we zo 1, 2, 3 niet konden benoemen. Maar door even snel door het boek ‘Micro Moths’ te bladeren wisten we met welke soort we te maken hadden, Bruine haakbladroller - Ancylis tineana. Ook deze soort heeft op microvlinders.nl bijna geen stippen in de provincie Utrecht.  Een leuke waarneming dus!


Bruine haakbladroller - Ancylis tineana (foto Remco Vos)

 

Niet alleen nachtvlinders komen op de lichtopstelling af, vaak zien we ook kevers, schietmoten, wantsen, muggen en vliegen en nog meer insecten. Ook van die soorten maken we meestal een foto en voeren we in als waarneming. Ook op deze avond zagen we enkele leuke vliegjes op het laken zitten. Eén soort, Trypetoptera punctulata, valt onder de slakkendodende vliegen (Sciomyzidae) en de ander is een boorvlieg (Tephritidae). De laatste zie je op de foto hieronder, het is Nees' boorvlieg - Tephritis neesii.


Nees' boorvlieg - Tephritis neesii (foto Remco Vos)

  

Tegen twaalf uur waren we er wel klaar mee, de temperatuur was inmiddels gedaald tot 8 graden, de mist nam ook niet af. Dus gingen we de spullen opruimen en de lamp uitzetten. Maar een leuke verassing kwam tevoorschijn toen het losse onderlaken weggehaald werd. Daar kwam een exemplaar van de Grijze herfstuil  - Eugnorisma glareosa onder de flap van het staande laken vandaan. Die hadden in deze omgeving pas 2x eerder gezien (in 2016 en 2018), en is ook geen soort die vaak in de Provincie Utrecht gezien wordt, dus ook een leuke waarneming!


Grijze herfstuil  - Eugnorisma glareosa (foto Remco Vos)

 

Zo zie je dus maar dat ook al lijken de weersomstandigheden niet ideaal, je wel interessante soorten kunt vinden. Soms lijkt het een verloren avond, maar dat zou het pas echt zijn als je niet geweest was, dan had je immers niets gezien. Deze avond zagen we 42 soorten nachtvlinders, niet echt een topavond, maar wel enkele soorten die we pas een enkele keer of voor het eerst gezien hebben.

Gelijnde grasuil - Tholera decimalis (foto Remco Vos)

 

Klik hier voor een overzicht van de soorten die wij die avond gezien hebben.